Van Den Haag naar Los Angeles: Hoe een Nederlandse ondernemer met een passie voor sport een brug slaat tussen community en kansen in de VS

Error retrieving image

 

Wat doe je als je jarenlange ervaring hebt opgedaan bij topclubs als LA Galaxy en Chivas USA, maar voelt dat er iets ontbreekt in de manier waarop sport wordt ingezet voor de gemeenschap? Sacha van der Most van Spijk besloot het heft in eigen handen te nemen en richtte Home Field Advantage op, een organisatie die jongeren opleidt om leiderschap en sport samen te brengen. Lees hoe hij samen met feeton een impact maakt in Los Angeles en welke lessen we daarvan kunnen leren.

 

Wie is Sacha?

Ik ben een Nederlander uit Den Haag, nu woonachtig in Los Angeles, waar ik actief ben als sociaal ondernemer in de sportsector. Na 15 jaar in verschillende functies bij jeugdopleidingen in Los Angeles, waaronder bij Chivas USA, de Mexicaanse voetbalbond, en LA Galaxy, heb ik besloten mijn eigen initiatief op te starten. Dit begon met HUP (Humans Unlocking Potential), waarmee we Nederlandse sportbedrijven ondersteunen bij hun opstart in Californië. Dit combineren we met onze non-profit organisatie Home Field Advantage.

 

Wat is Home Field Advantage?

Home Field Advantage (HFA) is een non-profit sportprogramma gericht op leiderschap. We bieden scholieren en studenten trainingen en lesprogramma's waarmee ze na school sportprogramma’s in hun eigen buurt kunnen coachen. Op dit moment verzorgen we naschoolse sportactiviteiten op 30 scholen in drie steden en schooldistricten in Los Angeles County: Downey, El Monte en Whittier.

 

Hoe ben je in contact gekomen met feeton (voorheen VTON)?

In 2017 organiseerde ik voor een groep Nederlandse sporttech-ondernemers een trip naar New York. We bezochten onder andere de hoofdkantoren van de MLS, NFL en NBA, en hadden ontmoetingen met organisaties zoals New York Red Bulls. Richard Elsinga (feeton) was een van de deelnemers en ik raakte direct geïnteresseerd in het product. Bij mijn werk als hoofd jeugdopleiding bij MLS-clubs, waar we al jaren regionale academies ondersteunden, hadden we veel baat kunnen hebben bij een applicatie zoals feeton. Tijdens die trip hadden Richard en ik regelmatig contact en sindsdien zijn we in contact gebleven.

 

 

Error retrieving image

 

 

Hoe zie je de ontwikkeling van feeton?

feeton heeft zich enorm ontwikkeld, maar de kern is altijd hetzelfde gebleven: een platform met een leeftijdsspecifiek leerplan voor clubs. Coaches kunnen sessies vooraf downloaden, zodat ze ook zonder internetverbinding op het veld aan de slag kunnen. De branding is de afgelopen jaren veel moderner geworden en de naam is aangepast naar 'feeton' voor de Amerikaanse markt. Een mooie toevoeging is de mogelijkheid om communicatie tussen spelers en coaches te faciliteren en het aanbieden van een keeperscurriculum naast de veldtrainingen. De grootste verbetering is dat opleiders nu ook zelf trainingen kunnen samenstellen en delen via het platform.

 

Hoe werkt feeton voor jullie organisatie?

Bij HFA werken we vooral met jonge, beginnende coaches in naschoolse sportprogramma's. Sinds 2017 gebruiken we feeton als leidraad voor onze coaches bij de trainingen op scholen. Dit jaar zetten we een grote stap met een nieuw recreatief voetbalprogramma, inclusief wekelijkse wedstrijden. Hierin gaan we meer gebruikmaken van de mogelijkheden die feeton biedt.

 

 

Error retrieving image

 

 

feeton heeft Home Field Advantage geselecteerd als 'social impact partner'. Wat verwacht je van deze samenwerking?

Als non-profit organisatie streven we er altijd naar om sport toegankelijk te maken voor iedereen, in de eigen buurt en voor alle leeftijden en niveaus. Samenwerken met organisaties die dezelfde maatschappelijke doelen nastreven, zoals feeton, versterkt dit. Met grote sportevenementen op komst, zoals het WK in 2026 en de Olympische Spelen in 2028, wordt de boodschap van ‘Sport voor Iedereen’ nog belangrijker. Het is essentieel om sport toegankelijk te maken in een stad als Los Angeles, waar niet iedereen dezelfde kansen krijgt.

 

Hoe is voetbal georganiseerd in Noord-Amerika, specifiek in Los Angeles?

In Los Angeles en Orange County, samen goed voor ruim 13 miljoen inwoners, wordt veel gevoetbald. Maar de structuur is totaal anders dan in Europa. In plaats van nationale voetbalbonden bepalen hier commerciële organisaties hoe het jeugdvoetbal georganiseerd wordt. Er zijn grote clubs met duizenden leden die een flinke invloed hebben. Recreatief voetbal is lokaal, maar zodra je op een hoger niveau wilt spelen, moet er veel gereisd worden. Dit maakt sport hier duur en dus niet voor iedereen toegankelijk. De professionele structuur is ook kleiner; in deze regio spelen LAFC, LA Galaxy (MLS) en Angel City FC (NWSL), terwijl er in België bijvoorbeeld 16 clubs in de hoogste divisie zitten. De kansen om prof te worden zijn hier dus veel kleiner.

 

 

Error retrieving image

 

 

Zie je mogelijkheden voor feeton in de Amerikaanse markt?

Vanaf het begin heb ik veel potentie gezien in feeton. De groei van het bedrijf in Nederland laat zien wat hier ook mogelijk is. Er zijn hier veel clubs en coaches die voetbaltechnische en tactische ondersteuning nodig hebben. Met de toevoeging van Ian Andrew Mork als Amerikaanse vertegenwoordiger, ben ik ervan overtuigd dat feeton snel stappen zal maken. Met HFA als 'Social Impact Partner' dragen wij daar graag aan bij.

 

Wat mis je het meest van Nederland?

Naast familie en vrienden mis ik vooral mijn oude club Quick in Den Haag en het Nederlandse clubvoetbal. Vooral het sociale aspect van een club, waar je na een wedstrijd of training samenkomt, is hier in Californië totaal afwezig. Dat sociale aspect biedt juist zoveel kansen voor verbetering, vooral in een stad als Los Angeles. Met HFA proberen we daar iets aan bij te dragen en we zijn blij dat feeton ons daarin steunt.