feeton geeft nieuwe dimensie aan keeperstraining

 

FEETON GEEFT NIEUWE DIMENSIE AAN KEEPERSTRAINING

 

Ieder kind heeft recht op een leuke en leerzame voetbaltraining. Dat geldt voor spelers in het veld, maar natuurlijk net zo goed voor keepers. Daarom heeft feeton de succesformule van hun online trainingsplatform voor voetballers gebruikt om een uniek en zeer uitgebreid trainingsprogramma specifiek voor keepers te ontwikkelen. Niemand minder dan voormalig profvoetballer en keeperstrainer Harmen Kuperus bundelde al zijn kennis, technieken en ervaringen in de module. Zo krijgen met feeton ook keepers de aandacht die ze verdienen.

 

Keepertraining ontwikkeld door Harmen Kuperus

Harmen Kuperus heeft zich de afgelopen zestien jaar onderscheiden als keeperstrainer. Hij trainde de eerste elftallen van clubs als Go Ahead Eagles, SC Heerenveen, Mechelen, Leuven en FC Groningen, waar hij keepers als Andries Noppert, Jay Gorter, Kristoffer Nordfeldt, Michael Verrips, Stephan Andersen, Eloy Room en Erwin Mulder naar hun topniveau begeleidde. Naast zijn recente bijdrage als keeperstrainer van het Surinaamse nationale elftal, is Harmen sinds 2017 betrokken bij de ontwikkeling van de feeton keepersmodule.

 

Volgens hem bestaat een goede keeperstraining uit meer dan alleen trainen. “Het is niet alleen een kwestie van de training afdraaien. Tijdens en na de training moet je als trainer ook goed kijken of er verschil is ten opzichte van vorige week, hoe de keepers het veld opkomen en of er plezier is. Daar kun je heel veel uit halen. Als je daar niet naar kijkt en niet met passie bezig bent, dan kun je keepers eigenlijk nooit echt beter maken. Je moet op zoek zijn naar de juiste mix van structuur, duidelijkheid en het omzetten van plezier naar beter worden”, zo legt Harmen uit.

 

Meer variatie, meer plezier

Samen met de eigenaren van feeton is Harmen de afgelopen jaren druk bezig geweest met de ontwikkeling van de module. Net als bij de overige modules is er ook nu een basis gelegd vanuit leeftijdsspecifieke doelstellingen. “Ook voor de keepers hebben wij een curriculum ontwikkeld. Met deze doorlopende leerlijn weet een club gewoon dat de trainingen goed voor elkaar zijn. Elke trainer, vrijwilliger of niet, weet dankzij ons trainingsplatform wat er tijdens elke training moet gebeuren. En heeft de zekerheid dat aan het eind van het jaar alles, volgens de juiste opbouw, is getraind. Zonder dat het saai wordt of dat er elke week hetzelfde wordt behandeld, maar wel altijd met een duidelijke lijn en structuur”, legt Richard Elsinga, CEO van feeton, uit.

 

Synergie op het veld

Het mooie van de keepersmodule is dat de doelstellingen synchroon lopen met de doelstellingen van de veldspelers. “Ook al trainen ze apart van elkaar, omdat ze in dezelfde leeftijdscategorie zitten en beide modules leeftijdsspecifieke doelstellingen hebben, vullen de technieken die ze leren elkaar in het veld perfect aan. Daardoor zijn keepers niet langer meer het ondergeschoven kindje van de club”, aldus Harmen.

 

Optimaal resultaat dankzij online workshops

Ieder kind dat graag wil keepen, moet ook geïnspireerd raken door het keepen, zo vindt Richard. “Trainingen moeten gewoon goed voor elkaar zijn op de club. Dat geeft plezier, zowel voor de spelers als voor de trainers. Om clubs die met de feeton methodology werken hierbij te helpen, bieden we twee keer per jaar een webinar met Harmen aan. Zie het als een online workshop waarbij trainers uitgelegd krijgen hoe ze het meeste uit ons platform kunnen halen.”

 

Zekerheid van een kwalitatieve training

Met de nieuwe module wil feeton impact maken en voetbaltraining leuker en leerzamer maken. “We willen trainers inspireren, hun laten zien dat er naast een oefenvorm nog 350 vormen zijn die je toe kunt passen. “Een paar willekeurige oefenvormen doen door gebrek aan inspiratie of kennis is er niet

meer bij als een club met feeton werkt. Met ons platform hebben ze een prachtig mooi programma waar een goede opbouw in zit en waarin alles terugkomt. En dat maakt gelukkig”, aldus Richard.