Gelijke kansen om te sporten

Error retrieving image

 

 

Ruim 34 jaar geleden kwam Foppe de Haan op mijn pad, deze ontmoeting heeft een blijvende invloed gehad in wat ik nu doe. Als 16-jarige werd me de kans geboden om te spelen voor het A-juniorenteam van sc Heerenveen. Na een mooie tijd daar volgden korte periodes bij sc Heracles en FC Emmen, maar een lange carrière als profkeeper zat er niet in. Foppe de Haan betrok jeugdspelers vaak bij voetbalclinics, en in diezelfde tijd werd gestart met de UEFA-C en B-opleidingen. Het lesgeven en voor een groep staan, bleek toen al iets waar ik veel plezier en voldoening uithaalde.

 

Na de “voetbalcarrière” kwam de overstap naar het speciaal onderwijs. Werken met kinderen die extra aandacht nodig hebben en waarbij niets vanzelfsprekend is, was een geweldige ervaring. Iedere dag bood nieuwe uitdagingen en elke situatie was anders. In het speciaal onderwijs moet je altijd scherp en alert zijn, bewust van elke stap die gezet wordt en elke vorm van communicatie. Dit werk vereist dezelfde focus en toewijding als topsport. Iedereen die werkt met kinderen die extra aandacht en begeleiding nodig hebben, verdient dan ook veel respect. Het harde werk wordt beloond wanneer een oud-leerling met trots zijn hbo-diploma toont en aangeeft dat de steun uit het verleden daaraan heeft bijgedragen. Dat is een bijzonder gevoel. 

 

Velen hebben dat extra zetje nodig, niet alleen sociaal, maar ook fysiek, bijvoorbeeld door een beperking. Het was dan ook vanzelfsprekend om vanuit feeton het Foppe Fonds te ondersteunen met een jaarlijkse bijdrage. De visie van feeton, dat ieder kind recht heeft op een leuke en leerzame training, sluit perfect aan bij de missie van het Foppe Fonds: ervoor zorgen dat mensen met een beperking kunnen sporten, zowel individueel als in groepsverband, en vooral kunnen genieten van het plezier dat sporten brengt. 

 

Recent vonden de Paralympische Spelen plaats in Parijs, waarbij de prestaties van de Nederlandse deelnemers geweldig waren om te zien. Het was extra bijzonder dat een aantal van deze atleten zich mede dankzij het Foppe Fonds hebben kunnen ontwikkelen, wat resulteerde in medailles op deze Spelen. Natuurlijk gaat het niet alleen om medailles, maar om het bieden van kansen om te doen wat energie en vreugde brengt. 

 

Dinsdag 17 september nemen we als feeton opnieuw deel aan het Foppe Open en doneren we weer onze jaarlijkse bijdrage. Samen met alle andere donateurs zetten we ons in om het onmogelijke mogelijk te maken en sport toegankelijk te houden voor iedereen. 

 

Het is een fantastisch gevoel dat feeton op deze manier heeft kunnen bijdragen aan zulke mooie resultaten. 

 


"Je verliest nooit. Je wint of je leert."