Keepers curriculum met Harmen Kuperus

 

"Er is nog veel winst te behalen met een andere manier van trainen”

 

Het kan zomaar zijn dat er na Andries Noppert (2022 Qatar) weer iemand uit onze gemeente naar het WK voetbal gaat. Harmen Kuperus uit Sint Nicolaasga is keeperstrainer van het Surinaams elftal van bondscoach Aron Winter. “Na twaalf jaar voor een club te hebben gewerkt, is dit een mooie nieuwe job voor mij. We werken aan een prachtig doel. Suriname maakt echt kans om zich te kwalificeren voor het eindtoernooi in 2026.”

 

Harmen Kuperus was keeperstrainer bij sc Heerenveen, KV Mechelen, OH Leuven, Go Ahead Eagles, Fortuna Sittard en FC Groningen. “In de tijd dat ik zelf keeper was, kwam al naar voren dat de trainersrol mij uitstekend lag. Ik zat veel op de bank, was meestal tweede keeper. Die rol paste goed bij mij. Eigenlijk te goed want ik beleefde veel plezier aan het verbeteren van de eerste keeper. Keepers gingen vaak beter presteren als ik de reservekeeper was.”

 

 

Trainen met plezier

Naast de ervaring in het betaald voetbal heeft Kuperus ook veel geleerd van de tijd dat hij met plaatsgenoot Niek van der Werf trainer was bij amateurclubs. “Zo heb ik veel ervaring op kunnen doen in het trainen van het hele team”, legt hij uit. Mede daardoor heeft hij een duidelijke visie ontwikkeld voor wat betreft de ideale keeperstraining. “Deze training heeft veel structuur en daarbij veel afwisseling. Het mag niet saai worden. Plezier hebben op de training is het allerbelangrijkst, want dan kunnen spelers pas echt presteren.”

 

Keepers zijn individuen

Keepers zijn individuen binnen een elftal. Toch is samen trainen met de andere spelers in de ogen van Kuperus heel belangrijk: “In het begin van de week traint een keeper bijvoorbeeld 80% van de tijd individueel en 20% met het team. In het midden van de week kan dit naar 60% zelf en 40% samen met het elftal en aan het eind van de week, met de wedstrijd in zicht, kan deze verhouding naar 30/70%. Het is voor een keeper belangrijk om goed te wennen aan de verdedigers. Er moeten afspraken worden gemaakt. Waar staan de spelers bij een corner of een vrije bal van de tegenstander? Je kunt beginnen met het trainen van de keeper en de verdediging. Vervolgens kun je dit uitbreiden tot zeven spelers en daarna met het hele elftal. Hier is in Nederland veel te weinig aandacht voor. Er is nog veel winst te behalen met een andere manier van trainen, gericht op de samenwerking tussen keeper en verdedigers. Maar mijn ervaring is dat je hard moet vechten om hier tijd voor te krijgen.” “Tijdens mijn periode als keeperstrainer heb ik veel oefenstof ontwikkeld en uitgewerkt”, vervolgt hij. “Ik ben betrokken bij VTON, een platform met een compleet jeugdopleidingscurriculum, opgezet door onder andere de Jouster oud-keeper Richard Elsinga.” VTON staat voor Voetbal Technische Ontwikkeling Nederland, omdat het programma ook naar het buitenland gaat, is het nu zelfs feeton geworden. Met meer dan 350 aangesloten amateurverenigingen en 12.000 geregistreerde trainers, levert VTON een belangrijke bijdrage aan het voetbalplezier van de jeugd in Nederland. “Richard is echt een pionier. Samen hebben we een doorlopende leerlijn voor keepers ontwikkeld en een database met oefenstof gemaakt. Dit alles wordt ondersteund met video’s en uitleg, zodat het voor trainers gemakkelijk toepasbaar is.”

 

Supertalent

Op dit moment heeft Harmen Kuperus de keepers van het elftal van Suriname onder zijn hoede. Warner Hahn, oudkeeper van sc Heerenveen, is de eerste keus. “Warner doet het heel goed bij ons”, vindt Harmen. “Hij heeft op dit moment het vertrouwen dat zo belangrijk is voor een keeper om goed te kunnen presteren. Ook Joey Roggeveen is erg goed bezig bij FC Den Bosch. We houden hem goed in de gaten, net als de keeper van het Surinaamse Robinhood, Jonathan Fonkel. Dat is een supertalent. Hij is nog maar 18 jaar en is al kampioen geworden met zijn club. Misschien kan hij volgend jaar de overstap maken naar Europa. Dat is lastig voor een speler buiten de EU, maar dat zou voor hem fantastisch zijn.”

 

 

Reële kans

Doordat grote concurrenten de Verenigde Staten, Canada en Mexico samen het WK organiseren zijn deze landen al geplaatst. Bovendien doen er maar liefst 48 landen mee. “Suriname maakt een reële kans op plaatsing voor dit WK”, stelt Kuperus. “Als het nu niet is wanneer dan wel. Er zijn spelers die nog hoopten op het Nederlands elftal maar daarvoor net zijn afgevallen, die nu graag voor ons willen spelen. Dat zijn prima spelers, die ons echt een kwaliteitsimpuls geven.”

 

Politiebegeleiding

In een interlandperiode komt het Surinaams elftal eerst samen in het thuisland. Dat betekent dat Harmen Kuperus nu regelmatig het vliegtuig instapt en de oceaan over vliegt. “Ik kom op plaatsen waar ik anders niet zo snel zou zijn gekomen, zoals Grenada. Wat is het daar prachtig. Wittere stranden heb ik nog niet gezien. De keepers hebben daar heerlijk op het strand getraind. Aron Winter vond het prima. Ik ben ook op Cuba geweest. Alles ging daar onder politiebegeleiding. Het is er zeer armoedig en gevaarlijk. En wij hadden geen airco in ons hotel, het Cubaanse elftal wel. Je maakt van alles mee.”

 

Tragedie

Voetbal verbindt en speelt een belangrijke rol bij de connectie tussen Nederland en Suriname. Oudere voetballiefhebbers zullen zich de vliegramp van 7 juni 1989 nog herinneren. Toen stortte bij luchthaven Zanderij, vlakbij Paramaribo, een DC8 van luchtvaartmaatschappij SLM neer. Veertien spelers en de coach van het Kleurrijk Elftal, een ploeg van Surinaams-Nederlandse voetbalprofs, kwamen hierbij om het leven. Deze tragedie liet diepe sporen na in de hele voetbalwereld. Ook voor topspelers, zoals Gullit, Rijkaard en Winter, die van hun club niet mochten afreizen naar dit toernooi was dit een traumatische ervaring. “Onze bondscoach Aron Winter vertelde mij dat het heel lang heeft geduurd voordat het vliegtuig was opgeruimd. Hij zag het altijd nog liggen wanneer hij naar Suriname vloog”, vertelt Harmen.

 

Samen strijden voor het land

“In Suriname is veel armoede. Toch zijn de inwoners gelukkig en de mensen stralen warmte uit. Voor mij voelt dit heel anders dan werken bij een club. Surinamers doen alles voor hun nationale elftal. Contracten of geld, het zijn geen issues. Samen de vlag van Suriname vertegenwoordigen, samen strijden samen voor het land, daar gaat het om. Het is een bijzondere gewaarwording. Wat zou het voor alle mensen in Suriname geweldig zijn als hun land zich voor de allereerste keer zou weten te plaatsen voor het eindtoernooi van het WK voetbal. Daar gaan we voor.”

 

 

Bron: Groot de Fryskemarren