Een panklaar trainingsprogramma per leeftijd voor de hele club

Error retrieving image

 

Trainers bij amateurclubs werken met veel inzet en goede bedoelingen, tegelijkertijd missen ze de knowhow en een gestructureerde aanpak. Dat concludeerde ex-profvoetballer Richard Elsinga na jarenlang zelf jeugdtraining te hebben gegeven in binnen- en buitenland. Daarom ontwikkelde hij, samen met een aantal partners, feeton: een online platform en bijbehorende apps waarop je voor kinderen van iedere leeftijd een uitgebreid trainingsprogramma vindt, aansluitend bij de leerdoelen van de betreffende leeftijd.

 

“Toen ik op mijn zestiende naar sc Heerenveen ging, had ik Foppe de Haan als trainer-coach”, vertelt Richard Elsinga. “Het was in zijn tijd verplicht om naast voetbal een opleiding te volgen. In die periode behaalde ik mijn trainersdiploma’s.” Na sc Heerenveen speelde Elsinga enige tijd voor de Amerikaanse club Detroit Dynamite, Heracles Almelo en FC Emmen om vervolgens 25 jaar iedere zomer op summer camps voetbaltrainingen te geven. Daar ontmoette hij ook Erik de Jonge, een van zijn huidige zakenpartners en destijds districtscoach bij de KNVB. “Inmiddels gaf ik ook training aan amateurs in Nederland, waaronder mijn eigen kinderen, en werkte ik in het onderwijs. Vanuit het lesgeven op scholen was ik gewend om per leeftijd bepaalde doelen te bereiken. Als je bepaalde lessen gaf, dan wist je zeker dat je de kinderen de juiste dingen leerde. Het viel mij op dat een dergelijke structuur bij voetbalclubs ontbrak. 'Dat is overal zo', zei Erik.”

 

Error retrieving image

 

Het prikkelde Elsinga en De Jonge twaalf jaar geleden tot het ontwikkelen van feeton (afgeleid van feet en online). “De KNVB heeft per leeftijd doelstellingen ontwikkeld. Vooral aan de hand daarvan hebben we gekeken welke handelingen je als voetballer moet leren. Door te luisteren naar Foppe de Haan en René Meulensteen, opleiders van bvo’s en vijfduizend amateurtrainers die feeton testten, controleerden we of onze opvattingen klopten en wisten we welke oefeningen en methodieken wel en niet werken.”

 

Twee trainingen per week
Het resultaat was een jaarplanning per leeftijd (van vijf tot en met achttien jaar) met twee trainingen per week die alle trainers van een club met één druk op de knop ontvangen. “We creëren hiermee in feite gelijke kansen voor iedere voetballer, ongeacht het niveau. Maar ons belangrijkste doel is om trainers en daarmee clubs te ondersteunen zodat de kinderen tijdens iedere training veel aan de bal zijn en plezier hebben, of ze nu speler of keeper zijn. De leerlijnen zijn voorgeprogrammeerd en de app is voorzien van animaties en video’s om het de trainers zo eenvoudig mogelijk te maken. Daarin zijn we uniek. Er bestaan wel apps voor trainers, maar geen enkele daarvan is zo compleet, voorgeprogrammeerd en aansluitend bij de leerlijnen per leeftijd.”

 

"Onze ambitie reikt uiteindelijk verder dan Nederland, maar eerst willen we hier nog meer voet aan de grond krijgen"

 

feeton werkt samen met een aantal profclubs, waaronder FC Twente, Heracles, FC Groningen, Vitesse en sc Heerenveen. “Amateurclubs hebben behoefte aan oefenstof en een vanuit profclubs gedeelde visies. De bvo’s hebben alleen geen tijd voor het ontwikkelen daarvan. Wij geven ze daarom input om het ook de profclubs makkelijker te maken.”

 

Nederland veroveren
Ruim 350 voetbalverenigingen werken nu met feeton, dat zij per abonnementsvorm per club afnemen (“ongeveer gelijk aan een vrijwilligersvergoeding van een trainer”). De meeste clubs zijn Nederlands, maar ook in onder andere USA, Duitsland, Libanon, Jamaica, Qatar, Aruba en Noorwegen gebruiken trainers deze tool. “Tot nu toe komen al onze klanten uit ons eigen netwerk. We groeien daardoor organisch met zo’n vijftig clubs per jaar. Aan koude acquisitie doen we niet. Onze ambitie reikt uiteindelijk verder dan Nederland, maar eerst willen we hier nog meer voet aan de grond krijgen. Nederland telt 2.800 voetbalverenigingen, dus we hebben nog even te gaan. Vooral in Zuid- en Noord-Holland en Noord-Brabant is er veel te winnen.”

 

Error retrieving image

 

Nieuw is de coaching academy: een extra initiatief voor coaches die al gebruik maken van feeton en er meer uit willen halen. “Nu krijgt iedere club jaarlijks een bezoek van een van onze ‘fieldmanagers’ om eventuele vragen te beantwoorden. Met de coaching academy helpen we clubs periodiek bij het ontwikkelen van een clubkader. Het staat nog in de kinderschoenen, maar de behoefte is er zeker, weten we uit gesprekken met tal van clubs.”

 

Andere visie dan KNVB
Alhoewel De Jonge ruim twintig jaar bij de KNVB werkte en de banden dus nauw zijn, is er van samenwerking met de bond geen sprake. “Zeven jaar geleden is er wel contact geweest, maar dat heeft tot niets geleid. De KNVB heeft een eigen gratis tool, Rinus, maar die is gebaseerd op een andere visie en heeft andere functionaliteiten. De bond is sterk gericht op de individuele trainer, terwijl wij ons meer op de club als geheel focussen. De club weet wat er is geleerd als de trainers ons programma goed volgen. Zo ondersteunen we niet alleen de trainers met een programma op maat, maar zorgt feeton ook voor structuur in de gehele vereniging.”

 

"De KNVB is sterk gericht op de individuele trainer, terwijl wij ons meer op de club als geheel focussen"

 

Error retrieving image